Vroedvrouwenteam de Levenscirkel

Wie heeft recht op een zelfstandige vroedvrouw aan huis?

Iedereen! Het is een wijdverspreide misvatting dat je slechts bij problemen of een moeilijke geboorte recht hebt op een zelfstandige vroedvrouw aan huis.

Voor elke prille mama voorzien we de eerste vijf dagen na de bevalling elke dag een huisbezoek. Deze huisbezoeken zijn een voortzetting van de zorgen die de mama en de baby in het ziekenhuis krijgen.

Na deze eerste vijf dagen heb je nog tot een jaar recht op tien bijkomende huisbezoeken, op basis van een vrij af te spreken ritme volgens jouw noden.

Eventueel kan je met een doktersvoorschrift genieten van extra huisbezoeken. Dit kan eveneens tot een jaar na de geboorte.

Je bent trouwens volledig vrij om zelf te kiezen wie je als zelfstandige vroedvrouw wenst.

Vroedvrouwenteam de Levenscirkel

Wat mag je verwachten van een vroedvrouw aan huis na de geboorte?

De eerste dagen gaat uiteraard veel aandacht naar de medische opvolging en de vereiste controles van moeder en kind. Dit gebeurt, indien nodig, in nauwe samenwerking met je kinderarts, gynaecoloog en Kind & Gezin.

 • We controleren de bloeddruk van de mama en de involutie van de baarmoeder.
 • We controleren het gewicht, de kleur en de evolutie van je baby.

Wanneer vereist verwijzen we je graag door naar gespecialiseerde partners. Vervolgens stemmen we onze zorgen en ondersteuning volledig af op de behoeftes van je gezin.

Borstvoedings­vriendelijk
advies
Onafhankelijk advies
bij flesvoeding
Vroedvrouwenteam de Levenscirkel

Wij richten ons op het volledige welbevinden - ook psychologisch - van de prille mama, papa, het kindje en je overige kinderen. Wij zijn jouw vertrouwenspersoon en klankbord voor alle vragen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben we voor elk probleem of vraag de juiste tips en tricks in huis.

 • Hoe evolueert de kleur en het gewicht
  van je kindje
  ?
 • Zit je baby al in het juiste nacht-dagritme?
 • Heb je als mama of papa te maken met wisselende gemoedsstemmingen?
 • Hoe verloopt de borstvoeding of de flesjesvoeding?
 • Voelen je andere kinderen zich goed met hun nieuwe broertje of zusje?

Bij aanhoudende problemen met de borstvoeding schakelen wij onze freelance lactatiedeskundige Katrien Nauwelaerts in. Zij gaat met ons mee op pad om samen de problemen te verhelpen.

Vroedvrouwenteam de Levenscirkel

Hoe verloopt een
huisbezoek praktisch?

Wij maken alle nodige tijd voor je vrij. Een huisbezoek heeft geen vaste tijdsduur. Wij blijven zolang als nodig.

Praktisch spreken we daarom steeds af dat je ongeveer een uur voor ons verwacht bezoek een sms ontvangt. Zo ben je niet de hele dag aan huis gekluisterd, maar word je tijdig verwittigd wanneer we langskomen.

Je stuurt ons een berichtje wanneer de baby geboren is. De dag dat je naar huis komt, bel je ons even op. Op dit moment maken we een concrete afspraak. Je mag ook altijd het ziekenhuis ons laten contacteren. Ons team is gekend in alle Kempense ziekenhuizen.